top of page
  • Derya Dinç

Yazar Adayları Neden Vazgeçmemeli?

Ünlü bir yazar olmak bir çoğumuzun düşlerini süslüyor. Kimimiz ofiste e-postaları cevaplamamız gerekirken bir gün yazacağımız romanın hayaline dalıyor kimimiz ise kitapçıların raflarına bakarken kendi ismimizi de orada görmenin hayallerini kuruyoruz.


Fakat yazar olmaya giden yol mayınlar ile döşeli ve ne yazık ki bu amaçla yola çıkanların çok azı gerçekten başarılı olabiliyor. Peki yazar adayları neden vazgeçiyor? Neden büyük emekler harcadıkları hikâyeleri hiç kimseye ulaşmıyor ve sadece onların sayfalarında kalıyor? Neden pek çok yazar eserini tamamlamadan heveslerini kaybediyor?


Pek çok yeni yazar bin bir emek ve zorlukla kitaplarını yazdıktan sonra bu işin en zor kısmının yazmak olmadığını fark ediyor. Kitabınızı yayınlamayı kabul edecek birini bulmak daha zor olabiliyor. Fakat alabileceğiniz onlarca ret cevabı bile sizi yıldırmamalı çünkü bu, bugün tanıdığımız ünlü yazarların bile bir zamanlar pek çok kez karşılaştığı bir durum.


Moby-Dick – Herman Melville

Moby Dick dünya çapında bilinen klasik bir eser olmadan önce kitabın yazarı Herman Melville birden fazla yayınevi tarafından reddedilmişti. Üstelik bu yayınevlerinden bazıları ona “balina yerine şehvetli bakireler” kullanmasını bile tavsiye etmişti!


Harry Potter Serisi – J.K. Rowling

Evet, gerçekten! Harry Potter’ın ilk kitabı bile tam 12 farklı yayınevi tarafından reddedildi. Üstelik yayıncılar tarafından kendisine “işinden istifa etmemesi” tavsiye edildi. Harry Potter markası bugün 25 milyar dolar değerinde. Filmleri ise 7.7 milyar dolar getirdi ve J.K. Rowling bir milyar dolarlık serveti ile dünyanın en zengin yazarlarından biri. Bu kitabı reddeden yayınevlerinin şimdi ne hissettiğini düşünebiliyor musunuz?



Alacakaranlık Serisi – Stephenie Meyer

Alacakaranlık serisi de zorlu bir başlangıç yaptı ve 14 farklı yayınevi tarafından reddedildi. Ancak serinin yazarı Stephenie Meyer hayallerinden vazgeçmedi ve şu an kitap ve film hakları sayesinde 125 milyon dolarlık bir servetin sahibi.


Carrie – Stephen King

Bugün dünyanın en tanınan yazarlarından biri kuşkusuz ki Stephen King. Fakat o da yazarlığa zorlu bir başlangıç yaptı. Günümüzde kitapları filme çevrilen ve korku-gerilim alanının bir numaralı yazarı olan King’in ilk kitaplarından biri olan Carrie sonunda basılmadan önce tam 30 kez reddedildi.



Gone With the Wind – Margaret Mitchell

Filme de çekilen bu kitap basılmadan önce 38 kez reddedilerek bir rekora imza atmış olabilir. Bir yazar olarak onlarca kez reddedildiği halde kendine ve hikâyesine olan inancını kaybetmeyen, sabırla ve azimle rüyalarının peşinden giden Margaret Mitchell tüm yazar adayları için bir örnek olmalı.


Küçük Kadınlar – Louisa May Alcott

Tüm dünyanın tanıdığı 150 yıllık bir klasik olmak kolay değil. Louisa May Alcott pek çok ülkede sayısız kez filme ve diziye çevrilen Küçük Kadınlar'ı sadece on haftada yazdı ve metni okuyan bir yayıncı ona “öğretmenliğe devam et” tavsiyesinde bulundu.



On Küçük Zenci – Agatha Christie


On küçük zenci yemeğe gitti,

Birinin lokması boğazına tıkandı. Kaldı dokuz,

Dokuz küçük zenci geç yattı,

Sabah biri uyanamadı, kaldı sekiz,

Sekiz küçük zenci Devon’u gezdi,

Biri geri dönmedi. Kaldı yedi,

Yedi küçük zenci odun kırdı,

Biri baltayı kendine vurdu. Kaldı altı,

Altı küçük zenci bal aradı,

Birini arı soktu. Kaldı beş,

Beş küçük zenci mahkemeye gitti,

Biri tutuklandı. Kaldı dört,

Dört küçük zenci yüzmeye gitti,

Birini balık yuttu. Kaldı üç,

Üç küçük zenci ormana gitti,

Birini ayı kaptı. Kaldı iki,

İki küçük zenci güneşte oturdu,

Birini güneş çarptı. Kaldı bir zenci.

Bir küçük zenci yapayalnız kaldı.

Gidip kendini astı. Kimse kalmadı.


Eserleri 45 dile çevrilen ve kitap satışları milyarları bulan dünyanın en tanınmış polisiye yazarı Agatha Christie'nin On Kişiydiler kitabı işte böyle başlar. Kur’an, İncil ve Shakespeare’den sonra en çok satan yazardır. Fakat o bile ilk kitabının yayınlanması için tam dört yıl beklemek zorunda kalmıştı!


Tavuk Suyuna Çorba - Jack Canfield-M. V. Hansen

Önce çok satanlar listesine giren, sonra bir seri haline giren, sonra da dünya çapında başlı başına bir marka olan Tavuk Suyuna Çorba kitabı tam 144 kez reddedildi. Kitabın yazarı Canfield “Eğer 100 yayıncıdan sonra vazgeçseydim şu an olduğum yerde olamazdım. Sizi reddedenleri reddedin. Eğer birisi size hayır diyorsa siz de bir sonrakine geçin,” diyor.


The Thomas Berryman Number – James Patterson

Günümüzün en ünlü yazarlardan James Patterson’ın ilk kitabı ve ünlü Alex Cross serisinin başlangıcı olan The Thomas Berryman Number 31 yayıncıdan reddedildi. Sonunda Patterson’ın gazete reklamından bulduğu bir temsilci kitabını satmayı başardı. Üstelik James Patterson yaptığı bir röportajda onu reddeden editörlerin isimlerinden oluşan bir listeyi hâlâ sakladığını itiraf etti. Bu kitabın Edgar Allen Poe ödülünü de kazanmış olması eminim bu editörlerin içinde bugün bile kanayan bir yaradır.


Lolita – Vladimir Nabokov

Filme de çekilmiş olan günümüz klasiklerinden Lolita beş kez reddedildi. Bir yayıncı yazdığı ret cevabında şöyle demişti, “Aydınlanmış bir insan için bile aşırı derecede mide bulandırıcı. Halk için iğrenç olur. Satmaz ve yayınevinin ününe onarılamaz bir şekilde zarar verir. Bin yıl boyunca bir taşın altına gömülmesini tavsiye ediyorum.” Nabokov iyi ki bu tavsiyeyi dinlememiş.



Anne Frank’ın Hatıra Defteri – Anne Frank

Anne Frank’ın Nazilerden saklanışını konu alan klasik eseri de 15 kez reddedildi. Bir yayıncı “Bana kalırsa kızın bu kitabı basit bir merak seviyesinin üstüne taşıyacak algısı ya da duyguları yok,” yazmıştı.




Tüm yazar adaylarının önlerinde kuşkusuz ki zorlu bir yol var. Ancak yukarıda gördüğünüz dünyaca ünlü kitaplarda olduğu gibi, sadece hayallerinden vazgeçmeyen ve hayır cevabını kabul etmeyen yazar adayları başarıya ulaşabilir. Bu yüzden kendinizden ve hikâyenizden vazgeçmeyin. İçeriğinizi ve yazım yeteneklerinizi geliştirmeye devam edin. Siz onu ısrarla kovalamadığınız sürece başarı sizden kaçmaya devam edecektir.


Bir gün hepinizin hayallerine kavuşması dileğiyle…

Derya Dinç

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page