top of page
  • Derya Dinç

Eserinize İsim Vermek Neden Bu Kadar Zor?

Çoğu yazar ve yazar adayı kitaplarına, hikâyelerine ya da yarattıkları dünyalara, ülkelere, karakterlere ve diğer olgulara isim bulmakta zorlanır. Bu sadece sizin için geçerli olan bir durum değil. En ünlü yazarlar bile aynı sorunu yaşayabiliyor. İşte tarihten size ilham olacak isimlendirme felaketleri!


Agatha Christie – On Kişiydiler

Kitapları onlarca dile çevrilmiş olan Agatha Christie’nin en ünlü kitaplarından birinin orijinal adı, ırkçı bir kelime içeriyordu. Bu kitap ülkemizde de ilk olarak On Küçük Zenci adıyla basılmıştı. Günümüzde ise On Kişiydiler ismini taşır.



William Golding – Sineklerin Tanrısı

Bir başka klasik daha! Golding bu kitaba orijinal olarak İçimdeki Yabancı adını vermek istemişti.


Adolf Hitler – Kavgam

Hitler’in kitabı Kavgam orijinal olarak Yalanlar, Aptallık ve Korkaklığa Karşı Verdiğim Dört Buçuk Yıllık Savaş ismine sahipti. İşte Hitler’den nefret etmeniz için yeni bir neden daha!



Leo Tolstoy – Savaş ve Barış

Günümüzde klasikler basan her yayınevinin vazgeçilmezi olan bu eserin orijinal adı az daha Sonu İyi Biten Her Şey İyidir olacaktı. Anlaşılan Tolstoy da isimlendirme konusunda çok iyi değildi.


Jane Austen – Aşk ve Gurur

Bu ünlü kitap basıldığı günden bu yana pek çok dile çevrilmenin yanı sıra filmlere ve dizilere de ilham kaynağı oldu. Ancak bu kitabın orijinal adının İlk İntibalar olduğunu biliyor muydunuz?



John Steinbeck – Fareler ve İnsanlar

Nobel ödüllü Steinbeck’in 1937 yılında yayınlanmış kitabı, ilk olarak Gerçekleşmiş Bir Olay adını taşıyordu. Steinbeck’in editörünün uzun uğraşları sonucu kitap günümüzdeki ünlü ismini aldı.


Vladimir Nabokov – Lolita

Hem kitabı hem de filmi pek çok tepki çeken, fakat aynı zamanda da çığır açan bu hikâye için ünlü yazarın ilk düşündüğü isim Deniz Kenarındaki Krallık idi. Bu ismin kesinlikle aynı tadı vermediğini söyleyebiliriz.



George Orwell – Hayvan Çiftliği ve 1984

Bir klasik haline gelmiş olan Hayvan Çiftliği’nin ana teması, geçerliliğini günümüzde bile koruyor. Fakat Orwell az daha bu kitaba Çağdaş bir Hiciv adını verecekti. 1984 isimli ünlü eseri içinse ilk olarak düşündüğü isim Avrupa’daki Son Adam idi. Bu eserler Orwell’in ilk düşündüğü isimlerle bu kadar ünlü olunur muydu bilinmez ama günümüze ulaşan isimleriyle oldukça sevildikleri ortada.



Bram Stoker – Dracula

Kitabı bir klasik. Filmleri bir klasik. Günümüzde bile tüm gücüyle popülaritesini sürdüren vampir akımının başlangıcı olan Dracula, az daha Ölü Yaşayan Ölü adını alacaktı.



Tüm bu klasikler ve çok daha fazlası onlara ait doğru isimleri uzun uğraşlar sonucu buldu. Siz de eseriniz ya da karakterleriniz için doğru isimleri aramaktan vazgeçmeyin. Bu uzun ve zorlu bir yolculuk olabilir, ancak sonunda eseriniz için popüler bir klasik olmakla yok olmak arasındaki farklı belirleyebilir.

124 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page